Billede: 8KILO

Bølgen af hiphopkollektiver tager til

I en tid hvor musikbranchen er under kontinuerlig forandring, har særligt hiphop-genren ændret sig markant de seneste par år, hvor spillereglerne er blevet lavet fuldstændigt om af de nye talenter, som rummer en overflod af selvtillid og et drive til at ændre spillet permanent, og noget tyder på at de unge, sultne artister er kommet for at blive.

En del af det nye sæt spilleregler i hiphopbranchen er at være så uafhængige af branchefolk som muligt. At eje sin egen kunst og gøre med det præcis som man har lyst til. Herunder er det blevet populært at stifte nogle musikkollektiver, hvor producere, rappere, vokalister, grafikere og andre kreative personligheder danner en gruppe, hvor alle medlemmer i praksis fungerer som individuelle artister, men samtidig er en del af et brotherhood, hvor man er sammen om at lade sig inspirere af hinanden, hjælpe og støtte hinanden samt supplere for hinanden med de forskellige færdigheder man har haft mulighed for at samle i sådan et kollektiv.

8KILO

Et nyt af de føromtalte kollektiver holder til i Aarhus og går under navnet 8KILO. 8KILO består af EDDY 8000, Young Risiko, Danielo, Young Papi, Mac Attack og  gruppen Curve Squad.

Jeg tog til Aarhus for at mødes med nogle af drengene fra 8KILO nede på Godsbanen. Weekenden inden mit møde med drengene optrådte de på Godsbanen under Aarhus Festuge, hvor jeg fik lov at opleve dem på scenen og danne et indtryk af, hvad 8KILO består af.

Da jeg ankommer til vores møde, bliver jeg taget pænt imod af Danielo. Han viser mig op i deres studie, hvor Young Risiko og Oskar, som er promoter og manager for Curve Squad, sidder i studiets sofahjørne. Efter kort tid ankommer Konrad, og senere Louie, fra Curve Squad.

Inden hele holdet er dukket op, præsenterer Danielo, Risiko, Konrad og Oskar så småt sig selv, og fortæller mig lidt om deres roller i 8KILO, og hvor stor forskel der er, på de erfaringer de har gjort sig, inden de stiftede kollektivet. Blandt andet fortæller 20-årige Konrad, at han har lavet musik i mange år. 26-årige Danielo har kun lavet musik i et år og er ret ny, hvorimod 22-årige Risiko har lavet musik i tre år og  allerede har været ude og spille sammen med Pattesutter. Sammen har de dog gjort sig den fælles erfaring at spille som 8KILO på KærligHeden til årets Smukfest denne sommer.

Løbende dukker der flere og flere drenge op, deriblandt to af Eddys yngre brødre som også er en del af holdet. Der går ikke længe, før vi sidder ni personer oppe i studiet. Stemningen er god, og det er tydeligt at mærke, at drengene har et nært forhold til hinanden.

Hvor kender I hinanden fra?

Danielo: Vi kender hinanden gennem Eddy. Han kender os alle på kryds og tværs fra forskellige sammenhænge. Det var også Eddy, der startede med at få mig til at lave musik. Han pressede mig til at lave noget musik, som endte ud i Første Class.

Hvorfor valgte I at danne 8KILO kollektivet?

Danielo: Eddy har en container nede bagved på Godsbanen, hvor vi har mødtes gennem ham og lavet musik sammen. Efter vi alle havde brugt tid sammen og lært hinanden at kende, blev vi enige om at lave noget seriøst, fordi vi jo lavede så meget musik sammen og alle havde det så godt sammen. Så vi blev enige om at lave et kollektiv, der hedder 8KILO. Vi er jo i alt otte rappere, og så repræsenterer vi Aarhus.

Vil I gerne arbejde selvstændigt for at undgå, at skulle arbejde for folk i branchen?

Risiko: Ja, det er jo planen her i starten.

Danielo: Jeg er meget inspireret, af det man ser i Københavns miljø, hvor mange artister rapper sammen og promoverer hinanden ligesom Kesi, Gilli og MellemFinga. De har hver især mange followers og er gode til at hjælpe med at bringe hinanden op.

Konrad: Hvis man lytter til nogen af os, vil man nærmest blive tvunget til også at lytte til de andre af os før eller siden.

Danielo: Det er også fedt, at man ikke har nogen chef, i modsætning til hvis man var hos et stort studio. Der er meget mere frihed på den her måde, men alle er også på samme tid ret ansvarsbevidste, netop fordi det 100% er vores eget ansvar at få lavet og udgivet musik.

Louie: Vi skal i sidste ende bare eje 100% af det, vi laver. Når artister mister lysten til at lave musik, er det nok også ofte fordi, de mister en andel af, hvad de laver.

Konrad: Det er vigtigt, at man laver musikken for sig selv, og så er alt der følger med selvfølgelig en bonus, men det er vigtigst, at det er noget, man kan stå inde for, og ikke noget man laver, fordi en eller anden superior fortæller dig, at det er dét her, der er hot i Danmark.

Louie: Det er også bare en del af det, at lave det hver dag hvis man skal blive bedre. Man skal på sin fucking grind uden at brokke sig og bare gøre det. Så skal man lave så meget, man kan, og være så meget ude som man kan, spille så mange koncerter man kan og bare blive bedre og bedre.

raekke2 original

I har ikke udgivet så meget af jeres musik, og det I har udgivet, er nærmest kun til at finde på SoundCloud. 

Danielo: Inden det nye år regner vi med, at der kommer 2-3 EP’er ud. Der kommer vi på Spotify og iTunes og alle de der streamingtjenester også.

Oskar: Vi forventer også, at der udkommer et par musikvideoer inden det nye år.

Til koncerten på Godsbanen under festugen havde Eddy alle sine brødre med på scenen.

Oskar: Ja, alle brødre er med i 8KILO.

Mac: Jeg var hernede første gang for to år siden, hvor vi lavede Ægte Fætter. Det var første gang, jeg rappede, og det var meget sjovt. Den blev spillet til alle fester, jeg var til. Så begyndte jeg at komme hernede og rappe lidt, og det gik ikke særlig godt. Det gik virkelig ikke særlig godt. Men så øvede jeg mig derhjemme i badet, og så er der gået to år, og nu stod jeg lige pludseligt på en scene.

Louie: Det er en god pointe, det med at du bare begyndte at komme hernede. Sådan begyndte det jo egentligt for os allesammen. Eddy har været indgangsvinklen til rigtigt meget.

Det er vel også ret væsentligt, at I har haft mulighed for at samle en masse kreative mennesker, som ikke kun har evner indenfor musikken.

Oskar: Det er jo super fedt at have en grafiker for eksempel, som har overskud til at lave alle vores covers. Vi har jo vores helt egen selvkørende lille maskine, hvor det hele bare kan rotere. Man kan give en besked videre, og så ved man, at det kommer til at ske. Vi hjælper hinanden med det hele.

Kan I løfte sløret omkring nogle af jeres kommende udgivelser?

Danielo: Jeg har arbejdet på et projekt i lang tid. Jeg er jo ret ny i musikken. Jeg har 7-8 sange, tror jeg, hvor der er en rød tråd med rejser og at have det godt og sådan. Jeg håber på, at min EP kommer ud til november, men det er svært at sige. Men jeg glæder mig, til den kommer ud. Det bliver en forløsning at stå med det færdige produkt.

Oskar: Curve Squad kommer nok også ud med en EP, før der kommer en fælles 8KILO EP.

Risiko: Mit kommer ud efter Danielos.

Louie: Vi laver jo alle noget meget forskelligt, Curve Squad er måske lidt mere hårdt og “in your face” end meget af det, de andre drenge laver. Men vi kan jo godt lave nogle numre sammen alligevel og mødes på midten, hvor vi forener de forskellige områder, vi berører hver især.

Konrad: Det gør det også sjovt at træde ud af sin comfortzone og lave noget med en artist, som man ikke normalt ville have lavet noget med. Derfor ville en 8KILO EP være spændende. Det ville være et sjovt mix og et fedt projekt for os sammen, at skulle få det til at fungere. Men det er jo svært at sige, hvornår den kommer ud, for vi skal balancere smagen mellem os allesammen.

Louie: Ja, det kan både være en fordel og en ulempe at være så mange. Det kan være svært at balancere det hele. Men det er også derfor, vi kan lave så fucking meget musik.

8KILO er et af flere kollektiver, der er opstået på det seneste, som er med til at revolutionere indenfor både hiphop og musikbranchen generelt. Efter at have oplevet drengene på klos hold er der ingen tvivl om, at netop dette kollektiv bliver spændende og værd at følge fremover.
Share: